VİNÇ, insanların ulaşamadıkları kısımlara , yüksekliklere rahat ve güvenli bir şekilde ulaşabilmelerine yardımcı olan araçtır.Endüstriyel ve inşaat alanında sürekli şekilde yaşanan büyüme, vinç kullanımında büyük bir pazar oluşmasını sağlamıştır. Hemen hemen her sektörün yükleme, boşaltma, kaldırma, taşıma, bakım, onarım, montaj ve benzeri işlerde en önemli ekipmanlarından biri vinçlerdir. Sürekli olarak vinç kullanma ihtiyacı duyan firmalar, ihtiyaç duydukları vinçleri ya satın almakta ya da vinç kiralama yoluna gitmektedirler.Günümüzde kiralık vinç olarak ihtiyaçlarımızı karşılamada önemli ölçüde yardımcı olunmaktadır.Bu kiralık vinçleri pek çok iş imkanlarında kullanabilirsiniz. Vinç çeşitleri hem arazi koşullarına, hem de şehir içine uygun şekilde tasarlanmış modellerden oluşmaktadır.
Oldukça pratik bir çalışma imkanına sahip olan vinçler inşaat sektörünün vazgeçilmez unsurları olarak ortaya çıkmaktadır. Kiralık vinçler içinde sepetli olanlar da bulunduğu gibi, günlük olarak kiralanmakta dır. Son derece itinalı ve güvenli çalışan vinçler sayesinde iş kazalarının da önüne geçilmektedir.Kiralanan vinçlerden en yüksek verimin alınabilmesi ve tüm işlemlerin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekmektedir.
Vinçler, kullanılacakları alanlara göre çeşitlilik içermektedir.Bunlar sırasıyla ;
SABİT VİNÇ: Belli bir alana sabit olarak kurulmuş olan vinçlere sabit vinç denir.Sabit vinçler indirme , kaldırma ,özel tekerlek tertibatıyla taşıma işlemlerinde de kullanılmaktadır.
KULE VİNÇ: Kule vinç sabit yada hareketli taşıyıcı üzerinde ağır yüklerin yatay ve düşeyde taşınmasını sağlayan vinç çeşididir.Kule vinç gövdesi kule gibi yükseldiği için bu ismi almıştır.Kuleyi dengelemek için bum denilen kısmın arka ucuna ağır betonlar konularak dengede durması sağlanmaktadır. İnşaatlarda ve yüksek yapılarda kullanımı daha yaygındır.
SEPETLİ VİNÇ: İnsanların doğal yollardan ulaşamayacakları yere , personel ulaştırmak için kullanılan bir vinç çeşididir. Sepetli platform personel yükseltici olarak kullanılan bu vinçler , işletmelerin , bireylerin yada özel ihtiyacı olan kişilerin yüksekte olan işlerini kolaylaştırmak için kullanılan makinelerdir.
LASTİK TEKERLİKLİ VİNÇLER: Genellikle bir kamyon üzerine monte edildiği için nakil kolaylığından çeşitli işlerde kullanılırlar.Vinç tertibatı ile araç üzerinde olduğundan dolayı yumuşak arazilerde kullanılmazlar ve aracın geçebilecek olduğu yerlerde kullanılırlar.
PALETLİ VİNÇLER:Paletli vinç , lastik tekerlikli vinç ‘in aksine palet yardımıyla yumuşak arazilerde rahatlıkça kullanılabilen makinelerdir.
MOBİL VİNÇ: Hareketli hale geçebilen vinç çeşididir. Sabit bir noktada iş yapma zorunluluğunda olmayan vinç türüdür.Mobil vinç yer değiştirerek de değişik mekanlarda görevini yerinde getirebilir.
TELESKOPİK VİNÇLER : Düşey yada yatay hareketlerle ağırlıkların yerini değiştirebilen makinelerdir.BUM uzunlukları 10-40 metre arası , ağırlık kapasiteleri ise 10 – 60 ton arasında değişebilmektedir.
PORTAL KÖPRÜLÜ VİNÇLER : Genelde demir ticareti , inşaat ve çelik konstrüksiyon ile ilgili sektörlerde depolama işlemleri için kullanılırlar. Portal vinç, kolonlar üzerine raylar yerine yere döşenmiş raylar üzerinde hareket eder.Kendi aralarında yüksekliklerine,açıklıkları na ve tonajlarına göre ayrışırlar.